De început

Bună! Sunt Cătălina și-mi plac bijuteriile.

Nu mi-au plăcut dintotdeauna, dar așa cum foamea vine mâncând și mie mi s-a deschis apetitul pentru lucruri sclipitoare lucrând în domeniu și învățând zi de zi câte ceva.

Zece ani mai târziu încă învăț zi de zi câte ceva despre această lume ce pare fără sfârșit, de la metale prețioase, la tehnici de bijuterie, la gemologie, istorie, evaluare și design.

Debutul în domeniu l-am făcut în Galați, în compania soțului meu, unde am învățat ce face un amanetar, cum să testez metale și să le evaluez, mai apoi cum să selectez și să recondiționez bijuterii din amanet.

O dată cu dezvoltarea afacerii cu o ramură de bijuterie am descoperit târgurile internaționale și pietrele prețioase și așa a început călătoria mea fără sfârșit în această lume fascinantă. La început am navigat singură prin noțiuni de gemologie, deseori frustrată de lipsa de cărți, echipamente sau specialiști locali în domeniu de la care să învăț.

Mai apoi, cu mutarea în UK și hotărârea de a deschide un magazin de bijuterii aici mi s-au deschis multe porți de cunoaștere, pe cât de minunate, pe atât de copleșitoare. Citeam recent în cartea lui Yuval Harari, „Homo Sapiens”, că până la epoca maririlor descoperiri geografice cunoștințele oamenilor se bazau aproape exclusiv pe cele transmise de către biserică, iar lumea era văzută ca o entitate finită și absolută, creată de Dumnezeu. Preoții dețineau adevărul absolut și nu exista nimic dincolo de ce spuneau învățăturile sfinte. Pământul era plat și exista un capăt al lumii și chiar după însușirea ideii lui Galilei că acesta ar fi rotund, teriitoriile necunoscute erau imaginate pe hărțile oficiale ca mări învolburate înțesate de unicorni, sirene și centauri. Lumea s-a schimbat radical abia atunci când optica s-a schimbat de la „știu totul” la „de fapt, știu foarte puține și ce nu știu trebuie să cercetez, să explorez”.

O experiență similară am avut și eu, de unde credeam că nivelul meu de pregătire și experiență e unul decent la panică văzând cât de  multe sunt de descoperit. În 2013 m-am înscris la primele cursuri practice la GIA în Londra învățând cum să evaluez diamantele și pietrele colorate. Deși ei au un program de studii gemologice în propriul campus cu durată de 6 luni, eu am optat pentru combinația de cursuri de laborator în campus și teorie la distanță. Am devenit Diamond Grader și cum sunt la un pas și un examen final la care trebuie să am rezultat 100% ca să-l trec și devin gemolog cu o diplomă recunoscută în toată lumea (poate mai puțin în România :)).

Între timp am învățat despre meandrele unei afaceri în UK, reglementările din domeniul bijuteriilor și am aflat cât de fantastică e lumea bijuteriilor vechi. Asta a adaugat explorări de piețe, de magazine de specialitate, vizite la muzee și … și mai multe cursuri. Din cele notabile este un curs de zece saptămâni despre istoria bijuteriilor din secolele al 19-lea și al 20-lea la V&A susținut de Dr. Beatriz Chadour-Sampson, istoric de bijuterii și curator consultant pentru secția de bijuterii a muzeului.

Activitatea de zi cu zi din magazin m-a forțat să învăț despre tehnici de bijutier, despre reparația și recondiționarea bijuteriilor, și nu în ultimul rând despre evaluarea bijuteriilor. Alt plan mare, alt curs de teoria evaluării cu Asociația Națională a Bijutierilor din UK.

Mai am un drum lung de parcurs până la ce-mi imaginez eu că ar fi un expert în domeniu, dar mi-ar plăcea să împărtășesc aici experiențele și cunoștințele acumulate până acum, să descoperim și să dezbatem aspecte din acest domeniu multifațetat.

3 gânduri despre „De început

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s