Da, n-ar fi un blog adevărat despre bijuterii sau gemologie fără să fi început cu cei 4C.
Am avut recent un client la bijuterie care voia un inel de logodnă la comandă. Îl știam și ne era foarte simpatic pentru că mai venise la noi în magazin, cu ocazii diferite, cu doi prieteni pe care îi ajutase să aleagă inele de logodnă.
Fiind ultimul din anturajul lui care să pună marea întrebare, devenise între timp expert pe stiluri de inele de logodnă. Ne-a fost relativ ușor să discutăm aspectele designului întrucât știa deja că ar vrea un inel de platină în stilul modei de la început de secol 20, bogat decorativ cu un diamant și safire accent. Când a venit vorba despre alegerea diamantului s-a arătat încurcat și mi-a cerut ajutorul să înțeleagă criteriile de evaluare. Întrebarea lui a venit pe e-mail și m-am străduit să-i răspund cât mai eficient. Voiam să-l ajut să înțeleagă factorii care influențează calitatea și valoarea unui diamant fără să-l copleșesc cu un milion de informații tehnice. Pe el îl interesa în special care e cea mai bună variantă de diamant pentru bugetul lui și de ce, o dată hotărât designul și dimensiunile, e limitat în alegerea mărimii diamantului.
Și i-am scris așa:
„Scurt intro pentru diamante
Ghid vizual aici
Valoarea unui diamant e influențată de 4 factori, numiți pe scurt cei 4C
- Carat (mărime). Regula de bază este „cu cât mai mare, cu atât mai bine și mai scump”. 1ct = 0.20g. Greutatea este determinată de diametrul și adâncimea pietrei, de aceea pentru inelul ales de tine piatra ar trebui să aibă un diametru maxim de 6.2mm, ceea ce n-ar însemna, probabil, mai mut de 0.86ct.
- Cut (tăietura, a nu se confunda cu forma diamantului) – cât de bune sunt proporțiile pietrei. Tăietura influențează cum este lumina reflectată și refractată și contribuie la frumusețea pietrei. Un diamant cu o tăietură prost făcută va părea fad chiar dacă are culoare și claritate bune.
- Culoare – variază de la D la Z, unde D este incolor, perfecțiune de gheață și Z este în mod evident galben. Toate literele intermediare sunt indicatori pentru diferite grade de culoare, cu variație foarte, foarte mică de la o literă la următoarea.
- Claritate – cât de clar este diamantul. Atunci când se formează în natură, diamantul captează în interior alte cristale sau urme ale cristalizării proprii. Gradele de claritate indică dacă aceste caracteristici sunt vizibile cu ochiul liber sau cu o lupă care mărește de 10 ori. F înseamnă Flawless, adică perfect și este evident cea mai bună claritate. Diamante foarte rare, care sunt și foarte scumpe. VVS înseamnă foarte, foarte mici incluziuni (very, very slight inclusions) și unui evaluator profesionist i-ar lua timp să observe ceva la examinare cu lupa. VS înseamnă foarte mici incluziuni și un evaluator le-ar vedea relativ ușor cu lupa. SI înseamnă mici incluziuni (dar nu așa de mici ca la VS) – un evaluator le-ar vedea foarte ușor cu lupa, dar încă destul de greu de detectat cu ochiul liber, mai ales de o persoană fără experiență. I înseamnă inclus și caracteristicile se văd ușor cu ochiul liber, chiar și de către o persoană neexperimentată.


O prezentare interesantă.
ApreciazăApreciat de 1 persoană