Bijuterii cu păr

Nu este o metaforă, chiar vă voi vorbi despre bijuterii făcute din sau care conțin păr.

Părul e ceva foarte personal, e parte din tine, o mostră a propriului ADN de care te poți despărți ușor, însă. Totodată e un simbol estetic puternic, așa că nu e de mirare că oamenii au folosit șuvițe de păr pentru a se simți mai aproape de cineva drag, fie că acea persoană era vie sau …nu.

Vă amintiți, probabil de romanele siropoase de epocă unde eroul primea de la iubita lui o șuviță de păr ca dovadă a dragostei și devotamentului etern. Ori de prima șuviță de păr a bebelușului, tăiată și păstrată ca pe ceva sacru. La fel, șuvițe de păr luate de la persoane apropiate decedate sunt un mijloc de a păstra vie amintirea acelor persoane.

Părul a fost utilizat ca simbol al apropierii din timpuri preistorice, dar bijuteriile complexe cu păr au apărut prin Evul Mediu și au atins vârful popularității în secolul al 19-lea, trend încurajat de Regina Victoria a Angliei care deplângea moartea prematură a soțului ei, Prințul Albert. A fost un doliu lung și dat fiind că Regina Victoria a fost unul dintre cei mai longevivi monarhi (1837-1901) și cei mai de succes (în timpul domniei sale Regatul Unit al Marii Britanii s-a extins asupra aproape a jumătate de glob) era firesc ca multă lume să-i copieze obiceiurile.

Antique Georgian Memorial Hair Ring

Încă de la mijlocul secolului al 18-lea existau multe alternative pentru transformarea podoabei capilare în podoabe de purtat pe degete, brațe, gât sau urechi. Părul era minuțios împletit asemenea unei țesături fine și încastrat în inele cu un panou de quarț deasupra, deseori cu o ramă de perle, care erau un simbol al lacrimilor în acea perioadă și decorațiuni din email. Pentru bugetele mai mari și spiritele mai îndrăznețe se putea împleti păr în mai multe nuanțe și combinat cu fir de aur sau împletit cu tot cu pietre prețioase. Deasupra țesăturii de păr puteau fi montate urne miniaturale de aur sau mici cranii ori schelete întregi pentru a le aminti oamenilor că sunt muritori și să se bucure de viață (bijuterii Memento Mori). Uneori meșterii specializați în păr  creau adevărate peisaje unde părul devenea o salcie plângătoare pe fundalul unei picturi miniaturale sau pene asemănătoare blazonului Prințului de Wales. Aceste paneluri cu păr puteau deveni inele, broșe, catarame pentru brățări sau coliere. Persoanele mai discrete (sau care ascundeau o legătură interzisă) purtau șuvițe de păr în interiorul lochetului sau într-un lăcaș mic ascuns sub coletul inelului.

32-09-019

 

Un secol mai târziu, in plină domnie a reginei Victoria existau persoane specializate în împletitura părului, aceasta devenind o industrie in sine. Unii susțin că a ar fi fost una din primele industrii care să angajeze femei. Cărți precum William Halford și Charles Young, „A Jeweller’s Book of Patterns in Hairwork” (1864),  Alexanna Speight, „Lock of Hair” (1871), Mark Campbell, „The Art of Hairwork” (1875) ofereau instrucțiuni detaliate despre echipamentele necesare, modele și metode de împletire a părului.  Acestea erau preluate de reviste populare încurajând moda în rândul tinereleor care învățau cum să-și facă propriul lanț sau propria brățară exclusiv din păr. Între timp, bijuteriile cu păr nu mai erau destinate exclusiv comemorării unor persoane, ci pentru a simți apropiere fizică față de iubit sau copil, facând astfel trecerea de la bijuterii memoriale la bijuterii sentimentale.

În revista franțuzească „Le Mode Illustré” (1857) se scria: ” Cu o toaletă de primăvară, nimic nu este mai potrivit în jurul încheieturii decât o brățară de păr de la Lemonnier. Unele sunt țesături late, de o execuție minunată, terminate cu o buclă încrustrată cu mici turcoaze sau rubine, alteori sunt împletituri bine închegate cu încuietori bogat ornate. Broșele, inelele și lanțurile din păr ale lui Lemonnier sunt opere de artă. Se apropie sezonul nunților, când fiecare tânără dorește să găsească în coșul ei una din aceste bijuterii de senzație, dacă putem spune așa. Ea poate fi o brățară din părul mamei pe care o părăsește sau din părul logodnicului pe care îl iubește.” 

Vedem așadar că bijuteriile cu păr pot reprezenta atât doliul, cât și atașamentul față de cineva drag.

Moda utilizării părulu pentru obiecte de podoabă a apus de mult, dar au existat apariții rare precum etichete cu păr într-o colecție de haine semnată Alexander McQueen și chiar și azi se mai întâlnesc din când în când locheturi cu șuvițe de păr.

Lochet memorial cu fotografie și șuviță de păr.jpg

Pentru mai multe repere vizuale, vă rog să consultați selecția de poze creată pe Pinterest.

 

 

Resurse:

[1] Vivienne Becker: Antique and Twentieth Century Jewellery, NAG Press London, 1980

Charlotte Gere, Judy Rudoe: Jewellery in the Age of Queen Victoria, the British Museum, London, 2010

http://artofmourning.com/resources/

http://www.bijouxregionaux.fr/fr/contenu.php?idcontenu=7

https://ro.wikipedia.org/wiki/Carol_I_al_Angliei

https://ro.wikipedia.org/wiki/Victoria_a_Regatului_Unit

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s