Identificarea a două pietre verzi

Spuneam în postarea anterioară că un gemolog trebuie nu să ghicească, ci să testeze pietrele pentru a identifica natura lor cu precizie.

Iată aici două pietre foarte similare ca aspect. Dacă ar fi montate în bijuterii și te-ai uita la ele, șansele să crezi că sunt din aceeași varietate sunt foarte mari.

turmalină verde și triplet de spinel sintetic
Două pietre verzi. Poți spune cu ochiul liber ce este fiecare?

La prima etapă de identificare, aceea a observațiilor generale vedem că ambele pietre sunt transparente, fațetate, prima de culoare verde mediu-închis poate cu o foarte ușoară nuanță de galben, iar cea de-a doua de culoare tot verde mediu-închis cu o foarte ușoară tentă de albastru. Luciul vitros este, de asemena, comun amândurora. Aici însă similaritățile se opresc.

Refractometrul arată un indice de refracție între 1.61 și 1.66 pentru prima piatră și 1.728 pentru a doua piatră. Deja putem face o separație clară între cele două doar comparând rezultatele cu un tabel-referință de indici de refracție.

Trecând la polariscop observăm că prima piatră este clar dublu-refractară, dar observăm ceva mai mult – o figură optică ce ne arată că piatra este uniaxială. Verificând criterrile de identificare gemologică, aș putea să mă opresc deja aici cu testele pentru că am răspunsul privind identitatea primei mele pietre. E turmalină.

figură optică uniaxială
Test cu sfera de sticlă care ne ajută să vedem figura optică. Aici un cristal uniaxial.

Testul cu polariscopul pentru cea de-a doua piatră ne arată că aceasta este uni-refractară, dar are o reacție ciudată, cu umbre șerpuite despre care voi vorbi într-un post dedicat special acestei pietre.

Mergând mai departe la magnificare și folosind o lumină difuză (acest test se poate face și exact la început, la observarea generală, folosind lumini diferite) vedem ceva foarte interesant. Cea de-a doua piatră nu pare să aibă culoare uniformă, ci are un plafon alb în dreptul rondistei care separă coroana și pavilionul. Am răspunsul și pentru a doua piatră. Este un triplet de spinel sintetic, adică o piatră asamblată din coroană și pavilion din spinel sintetic incolor și lipite cu un ciment special de culoare verde, astfel că în forma finală piatra pare integral verde. Privind piatra la lumină difuză (o lumină obișnuită pe care puneți o foaie de hârtie albă sau un șervețel) culorile se prezintă invers: cimentul alb și fragmentele de piatră verzi.

triplet de spinel sintetic
O piatră asamblată din coroană și pavilion din spinel sintetic incolor și un strat de fuziune dintr-un ciment de culoare verde. La lumină difuză culorile apar inversate și stratul de ciment pare alb, ca o linie clară de demarcație între cele două planuri. La o piatră dintr-un singur cristal se observă culoarea uniform.

 

Planul de demarcație a unei pietre asamblate este vizibil dacă faceți testul imersiei, adiă dacă scufundați piatra într-un lichid. Deși sunt folosite cu precădere alte lichide pentru acest test, în cazul de față apa a fost suficientă.

pietre asamblate testate prin imersie
Același triplet, de această dată scufundat în apă.

Genul acesta de pietre asamblate sunt mai greu de detectat dacă sunt montate, mai ales dacă montura e de tip colet și împiedică analiza vizuală a rondistei.

În afara planului de asamblare nu vedem mare lucru la microscop în tripletul nostru, dar turmalina ne arată incluziunile fluide specifice, numite trichite.

incluziuni lichide la turmalină
Incluziuni lichide în turmalină

Teste suplimentare cu spectroscopul sau cu filtrul Chelsea ne confirmă că prima piatră este o crom-turmalină (turmalina verde obișnuită apare tot verde sub filtrul Chelsea, cu excepția crom-turmalinei, care apare roșie).

Vedem așadar că deși la prima vedere aceste pietre par foarte similare și am fi tentați să credem că sunt din aceeași varietate, ele sunt complet diferite ca structură și compoziție chimică. Poate cel mai relevant pentru un consumator și un bijutier este că o crom-turmalină de bună calitate fațetată și rotunda cu diametru de circa 5mm, ca cea din fotografia exemplificată ar costa in jur de 400-500 lei, iar tripletul de spinel sintetic ar fin între 3 și 5 lei. O diferență cam mare, zic eu, să facem identificare la prima vedere.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s