Spinelul sintetic

Spinelul sintetic este o piatra frumosă și foarte versatilă. Poate apărea, ca și spinelul natural, în mai multe culori: albastru deschis, albastru închis, roșu, portocaliu, verde, roz etc. Mai puțin mov. Are o duritate bună 7.5 – 8 pe scara Mohs, așa că nu se uzează foarte repede. E utilizat deseori în bijuterii cu efecte foarte plăcute, mai ales spinelul cu o nuanță de verde-turcoaz, foarte frumoasă și rar întâlnită la alte pietre.

Atâta doar că se poate confunda ușor cu multe alte geme naturale, mult mai scumpe și mulți comercianți fie nu-l recunosc, fie îl recunosc și preferă să păstreze tăcerea. În lipsa testelor gemologice specifice îl poți lua drept acvamarin, topaz, turmalină sau chiar safir. Culmea e că spinelul sintetic se detectează foarte ușor cu refractometrul și polariscopul.

După observațiile generale ale pietrei, în evaluarea oricărei pietre urmează testul cu refractometrul. Spinelul are un indice de refracție de 1.716,dar spinelul sintetic are un indice de 1.728. Dacă citirea nu este atât de precisă și aproximați în jur de 1.72, o dată făcută citirea nu sunt decât două variante: spinel natural sau sintetic (încă n-am descoperit cum să fotografiez eficient display-ul refractometrului, așă că dacă avei sfaturi, ascult).

 

Pentru a deosebi între cele două e suficient să testați piatra la polariscop, sau între filtre polarizate încrucișate. Spinelul este uni-refractar, așa că nu ar trebui să reacționeze dacă îl rotiți sub flitru. Dar spinelul sintetic dă un răspuns fals/ anormal de dublă refracție (anomalous double refraction sau ADR) sub forma unor umbre șerpuite. La pietrele de culoare deschisă se observă foarte ușor, dar la cele mai închise necesită ceva efort.

inel cu spinel sintetic la polariscop

Iată alte câteva spinele sub polariscop.

IMG_1194

Vă puteți opri aici cu procesul de identificare, dar pentru confirmare mai puteți face câteva teste. Privit sub filtrul Chelsea, spinelul sintetic va apărea roșu (atenție dubletele pot răspunde diferit).

 

Spinelul sintetic este puternic fluorescent la unde UV.

Spinele sintetice văzute cu lampă UV
Spinele sintetice văzute cu lampă UV

De asemenea, spinelul sintetic albastru este una dintre puținele pietre colorate cu ajutorul cobaltului și puteți observa spectrul specific la spectroscop (sper să pot scrie mai în detaliu despre absorbția specifică anumitor pietre în curând). Spinelul sintetic a fost descoperit accidental în încercările de a descoperi safirul sintetic cu mai bine de o sută de ani înainte și a fost scos pe piață în anii 1930. Cel mai des se fabrică prin fuziunea la flacără (flame fusion), dar au fost detectate cazuri recente de creștere în flux, mai greu de identificat. Apare des în bijuterii fiind frumos și ieftin, cel mai frecvent fiind întâlnit în bijuteriile de proveniență americană (așa cum este și inelul prezentat mai sus) și cu precădere în bijuteriile „de clasă” (de absolvire a unei școli sau de apartanență la un club).

 

 

Dacă vreți să mai citiți, iată câteva linkuri.

http://gemologyproject.com/wiki/index.php?title=Spinel

https://www.gia.edu/gia-news-research-nr32209a

https://www.gia.edu/gems-gemology/summer-1993-synthetic-spinel-russia-muhlmeister

https://www.gemsociety.org/article/synthetic-spinel/

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s