Pasul 1 în identificare. Observații generale

Identificarea unei pietre este un proces logic, deductiv, unde fiecare element observat constituie o piesă dintr-un puzzle. Așa cum doar uitându-te la o piesă de puzzle nu poți intui întreaga imagine, tot așa un gemolog are nevoie de mai multe teste și observații pentru a spune cu certitudine natura unui mineral. Gemologul nu e ghicitoare, e detectiv. Fiecare amănunt separă pietrele între ele și micșorează lista de posibilități. De exemplu, dacă am o piatră verde, știu că ea nu poate fi rubin sau tanzanit și mă rezum la a căuta în lista de pietre care pot fi verzi. Dacă piatra mea este verde și transparentă, atunci din lista pietrelor verzi pot elimina toate pietrele opace și translucente precum malachitul, jadul, serpentina, calcedonia etc. Dacă piatra mea este verde, transparentă și prezintă zone de culoare, atunci pot reduce lista la turmalină și safir (sunt și altele, dar mult mai rare) și un simplu test cu refractometrul îmi poate spune mai precis ce anume e.

E bine să ai o fișă standard în care să îți notezi observațiile și apoi să le compari cu referințele dintr-un manual de gemologie. Fiecare indiciu te duce mai aproapre de adevăr.

Primul pas în identificarea pietrelor, după cum am scris aici, este cel al observațiilor generale, în care îți faci o primă impresie. Deși în majoritatea cazurilor această etapa e doar începutul, sunt situații în care examinarea atentă a pietrei e suficientă pentru a spune ce este.

La prima întâlnire cu  o piatră ai nevoie de:

  • lupă triplet  care mărește de 10 ori. De ce triplet? Pentru că o lupă obișnuită mărește, dar distorsionează și imaginea, astfel că ea are culoarea modificată prin dispersia luminii, apare rotunjită și neclară către marginea lupei. Lupa triplet are lentilă cu corecție pentru fiecare din aspectele enumerate (3 la număr de unde și „triplă corecție”), astfel că imaginea mărită este clară, cu proporții și culori autentice. Sunt și lupe triplet care măresc de 30 sau chiar 40 de ori, dar zona de focusare este foarte, foarte mică și pot fi greoi de mânuit. Dacă nu dispui de microscop poți începe examinarea cu o lupă 10x și să continui explorarea cu una 30x pe fiecare segment al pietrei în parte. Lupele speciale de bijutier au carcasa încorporată care are rol de protecție pentru lupă, dar și de suport pentru deget la mânuirea ei. Încearcă să ții ambii ochi deschiși când folosești lupa pentru a ți-i proteja de oboseală și a vedea mai bine. Umblă vorba în domeniu că un profesionist se cunoaște după cum ține lupa în mână și după poziția ochilor. Dacă un ochi e închis, atunci examinatorul e amator.

 

  • pensete care te ajută să ții pietrele mai mici și să le examinezi. O piatră de dimensiuni mai mari o poți ține între degete, dau una mai mică ar fi acoperită și n-ai putea să vezi mare lucru. E bine să ai măcar două pensete, una cu vârfurile foarte subțiri, pentru pietre foarte mici și o pensetă cu vârfuri medii pentru restul pietrelor. Poți găsi utilă o pensetă care are sistem de blocare, astfel că nu riști să-ți zboare piatra dacă strângi prea tare sau să cadă, pur și simplu, dacă nu o ții suficient de ferm.
  • cârpă pentru pietre  care ajută la curățarea pietrei înainte de examinare. E foarte important ca piatra să fie curată pentru a o putea observa cât mai bine și a nu risca să iei drept incluziune o scamă rătăcită pe pavilion. Ca să cureți piatra, împăturește cârpa specială în patru, apoi ridică un colț al cârpei și așază piatra sub el. O dată acoperită piatra, plimb-o în interiorul cârpei cu degetele până se curăță apoi mânuiește-o pe cât posibil cu penseta.
  • lumină pentru a examina piatra la exterior și la interior. În primul rând îți trebuie o lampă de birou cu lumină de zi, apoi o lanternă mică cu lumină incandescentă și dacă se poate, o lampă cu lumină rece. Contrar opiniei unora că lumina soarelui e cea mai bună pentru analiza pietrelor, realitatea e că ai nevoie de o lumină controlată și constantă dacă trebuie să examinezi pietre în mod curent.

 

O dată aranjate toate, după ce ai curățat piatra, începe aventura. Acum ne uităm la aspecte generale, facem identificarea și nu evaluarea ei așa că ignorăm deocamdată tăietura, calitatea culorii, a clarității și proporțiile.

  1. Determină tipul tăieturii: fațetată, caboșon (simplu sau dublu), mărgea (găurită), sferă (mărgea negăurită), camee (imagine în relief), intaglio (imagine în adâncime), sculptată, brută

Ține piatra în pensetă în lumina lămpii. Nu imediat sub lampă, ci la circa 15-20cm distanță. Dacă ești prea aproape, lumina te va orbi și nu vei vedea nimic.

2. Determină culoarea, inclusiv nuanța și tonul,  de exemplu verde gălbui deschis, albastru-violet închis etc. Sunt mai multe aspecte de discutat despre culoare, saturație și ton, dar deocamdată pentru identificare ne oprim aici.

roata culorilor

Ce mai merită menționat în această etapă este observarea zonelor de culoare (ametrin, turmalină bicoloră sau pepene), a benzilor de culoare (malachit, safir, agată) sau a fenomenului de schimbare a culorii (alexandrit, safir, spinel etc). Pentru a vedea schimbarea culorii trebuie să treci piatra succesiv de la lumină de zi, la lumină incandescentă. Acest safir sintetic (de multe ori confundat cu alexandritul) e albastru-violet în lumină de zi și roșu-violet în lumină incandescentă.

 

3. Determină transparența. Luminează piatra de desubt cu ajutorul lanternei. Dacă lumina trece prin ea, piatra este transparentă, dacă trece cu distorsiuni minore, este semi-transparentă. Dacă lumina trece dar este difuză, piatra este translucentă, dacă lumina este foarte difuză, atunci piatra este semi-translucentă, iar dacă lumina nu trece deloc, atunci avem o piatră opacă.

 

4. Determină luciul (lustrul), adică aspectul pietrei în lumina reflectată, pe suprafața cea mai bine șlefuită. În primul rând gândește-te dacă luciul este puternic, mediu sau slab. Ține cont că luciul se examinează la pietrele șlefuite și că sunt cazuri în care pietrele pot fi atât de uzate încât prezintă un luciu mult mai scăzut, chiar dacă potențialul maxim ar fi net superior. Pentru luciu puternic avem luciu metalic (hematit, pirită, marcasit), luciu adamantin (diamantul) și luciu sub-adamantin (granat demantoid). Pentru luciul mediu avem luciul vitros (safir, ametist, smalard, sticlă, granat) și sub-vitros. Pentru luciu slab, avem: luciu uleios, cu refelxii luminoase, dar neconturate (jad, nefrit), luciu rășinos, cu reflexii vizibile, dar nu foarte luminoase și nici conturate (chihlimbar), luciu de ceară, cu reflexii slabe și blurate ca suprafața unei lumânări (turcoaz, coral, lapis lazuli) și luciu fad, ca la pietrele neșlefuite.

E momentul în care poți examina piatra cu lupa să cauți fracturi. Dacă aceastea există îți pot spune lucruri importante în funcție de forma fracturii și luciul ei.

 

 

5. Determină focul, adică în ce măsură piatra dispersează lumina astfel încât tu vezi falsh-uri în culorile curcubeului. Sunt pietre cu foc extrem (rutil sintetic, moisonit), puternic (cubic zirconia, granat demantoid, sfen), moderat (diamant, zirconiu natural) și slab (quartz, sticlă, corundum, topaz). Folosește lanterna pentru a lumina piatra și miscă piatra ușor ca să vezi focul. Acest test te poate ajuta mult la separarea diamantelor de simulanți. (Când mă specializez în filmat postez și filmulețe comparative, deocamdată  nu mi-au ieșit prea bine. Promit să revin)

6. Vezi dacă piatra este asamblată, din două sau mai multe straturi, din minerale diferite. În piață se întâlnesc frecvent dublete (cu două straturi: opal, quartz și tablete de pietre opace precum malachit sau lapis, quartz și beril, granat și sticlă, rubin și spinel etc) și triplete (din trei straturi: opal, spinel sintetic etc). Pentru a observa o piatră asamblată ai nevoie de lumină difuză pe care o poți obține pur și simplu punând o foaie de hârtie albă, un șervețel sau un capac alb din plastic ca acelea de la cafeaua la pahar peste sursa de lumină. Apucă apoi piatra cu penseta între calet și tablă și compară pavilionul cu coroana sub lupă. Dacă observi diferențe de culoare sau un strat incolor în dreptul rondistei, diferențe de luciu între coroană și pavilion, fațete nealiniate, atunci știi că ai de-a face cu o piatră asamblată.

 

7. Observă fenomene optice. Nu toate pietrele manisfestă fenomene optice speciale, dar dacă ele sunt prezente atunci lista posibilităților se reduce dramatic. Folosește lanterna pentru acest test. Am spus mai devreme despre schimbarea de culoare, dar pe lângă aceasta mai există: catoianță sau ochi de pisică (crisoberil, quartz ochi de tigru, scapolit), asterism sau stea (quartz, corundum, granat), iridescență cu fenomenul specific orient pentru perle, adulerescență (piatra lunii e singura variantă de piatră dacă observați haloul de lumină, nu se cunosc variante sintetice sau imitații), labradorescență (labradoritul), joc de culori (acest fenomen este specific doar opalului, așa că rămân doar trei variante: opal natural, opal sintetic sau imitație de opal din plastic), aventurism (quartz aventurin, piatra soarelui).

Toate caracteristicile observate se notează și se compară apoi cu tabele de referință din manuale de gemologie, după culoare, după fenomenele manifestate. Eu folosesc manualul de laborator de la GIA, dar se poate folosi cartea multi-re-editată  a lui Walter Schumann, „Gemstones of the World”, care are multiple tabele de referință pentru consultare frecventă.

În următoarea mea postare de gemologie, despre măsurărea indicelui de refracție, voi adăuga și tabele cu indici de refracție în funcție de culoarea pietrelor, un bun punct de pornire în identificare.

Mai jos sunt câteva articole despre pietre asamblate.

https://www.gia.edu/gems-gemology/summer-2013-gemnews-turquoise-rock-crystal-composite

https://www.gia.edu/sites/Satellite?c=GIA_Image&childpagename=GIA%2FGIA_Image%2FMediaDetail&cid=1495236401891&pagename=GIA%2FWrapper

https://www.gia.edu/sites/Satellite?c=GIA_Image&childpagename=GIA%2FGIA_Image%2FMediaDetail&cid=1495235990227&pagename=GIA%2FWrapper

https://www.gia.edu/gems-gemology/winter-2016-labnotes-synthetic-sapphire-synthetic-spinel-doublets

https://www.gia.edu/gems-gemology/spring-2016-labnotes-emerald-doublet

https://www.gia.edu/gems-gemology/winter-2014-gemnews-unusual-doublet-set-in-fine-jewelry

Un gând despre „Pasul 1 în identificare. Observații generale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s