Reflexie și refracție

Deseori confundate, fenomele de reflexie și refracție se referă amândouă la propagarea luminii, cu o diferență capitală, însă. Reflexia luminii este fenomenul de schimbare a direcției de propagare a luminii la suprafața a doua medii, lumina întorcându-se în mediul din care a venit. Ca atunci când te joci cu o oglindă, prinzi o rază de lumină și o direcționezi unde vrei tu. Aceea e lumina reflectată, care se lovește de oglindă și se întoarce. Reflexia ne ajută să vedem lustrul unei pietre șlefuite.

reflexie
reflexie

Refracția luminii este fenomenul de schimbare a direcției de propagare a luminii când traversează suprafața de separare a doua medii transparente. E schimbarea direcției luminii în interiorul pietrei o dată ce a trecut de suprafață.

refracție
refracție

Analiza unghiurilor și viteza la care intră și se refractă lumina în interiorul unei geme se face cu ajutorul refractometrului, iar valoarea obținută – indicele de refracție – este indispensabilă în identificarea pietrelor colorate.

În funcție de structura cristalelor, există pietre uni-refractare (monorefringente), care „îndoaie” lumina într-un singur fascicul și pietre dublu-refractare (birefringente) care separă lumina în două fascicule și le „îndoaie” la unghiuri diferite.

E important să știm care sunt pietrele unirefractare și care sunt cele dublu-refractare pentru că putem face mai ușor deosebirea dintre ele. De exemplu, diamantul este unirefractar, iar moisonitul este dublu-refractar și cunoscând acest lucru putem deosebi aceste două pietre la o privire atentă cu lupa. Pietrele colorate dublu-refractare, privite din unghiuri diferite, pot afișa culori diferite. Acest fenomen se numește dicroism și ne ajută să separăm un spinel de un rubin, de exemplu. Spinelul este unirefractar, rubinul – dublu-refractar. Pietrele se testează pentru caracterul refractar cu polariscopul și dicroscopul.

Următoarele două postări vor exemplifica folosirea refractometrului și a polariscopului.

Un gând despre „Reflexie și refracție

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s